sábado, 16 de octubre de 2010

T1b - La Il·lustració


En la revolució francesa de 1789, les idees dels il·lustrats van ser molt importants ja que aquestes determinaven que la cultura arribés a tothom i això era indispensable per poder destronar a la monarquia. 




Il·lustrats
-          Concorcet – Defensava l’educació universal i pública i defensava els drets humans i de les dones. Un dels principals impulsors de la Rev. Francesa
-          Rousseau – Va fer una important revolució en l’àmbit polític i educatiu
La seva teoria es basava en la coneixença real i pràctica dels infants per a poder fer un millor treball. Els docents s’han de fixar més en els seus alumnes i no tant en teories pedagògiques perquè aquestes no poden ser vàlides per a totes les cultures i realitats socials.

Il·lustrats romàntics
Son els iniciadors del romanticisme, principalment a Alemanya.
No es van centrar en l’educació, sinó que van treballar els sentiments, igualant-los a la raó (abans només es feia ús de la raó)

-          Goethe – Un dels impulsors del romanticisme
-          Schiller – L’estètica fa mantenir l’equilibri entre la raó i els sentiments

Despotisme il·lustrat (Napoleó)
Es va aprofitar del sistema escolar per uniformitzar  i aplicar un absolutisme centralitzador. L’autoritat dels monarques quedava justificada proclamant-se servidors del poble, però sense el poble. Van fer una reforma educativa ensenyant únicament les ciències útils.



T1a - Conceptes Bàsics

Definim conceptes...
àSistema educatiu – tots els factors que influeixen en l’educació (escola,  mitjans de comunicació, família, relació d’iguals, etc.)
àSistema escolar – factors o elements de l’escola que intervenen en l’educació

àSistema escolar – Directrius generals del país en política educativa
àInstitució escolar – Escola on desenvolupen les directrius

àInstrucció – Aprenentatge de tipus repetitiu (aprendre a llegir, multiplicar, etc)
àEnsenyament – Inclou coneixements més amplis (ciències, etc)
àEducació – Inclou el desenvolupament personal de l’infant

àAprenentatge – És el que queda de l’instrucció i de l’ensenyament
àFormació – Tot allò que he après, és allò que queda de l’educació.

àDidàctica – és la base empírica de l’educació que explica com ensenyar a tots totes les coses, és a dir, és com un manual de trucs i artificis per ensenyar. Creat per Comenius al 1635
àPedagogia – apareix al 1800 amb els il·lustrats i prové de la filosofia. El principal objectiu és conduir els infants tenint clar les finalitats de l’educació.
A partir d’aquest moment, apareixen les ciències pedagògiques on hi té cabuda la didàctica, l’orientació escolar, la pedagogia, etc.
à Metodologia – Ciència que estudia els mètodes per arribar a un resultat. És un concepte científic que s’aplica com a sinònim de didàctica